Selasa, 30 Julai 2013

Checklists RAYA


Assalamualaikum wbt...

1. habeskan puasa

haa laaa...tak habes puasa, mana maunyer nk raye ye dak...kot anak bulan dh nmpk dulu tu aku tak taw aaaa...hik hik hik...kejap je pulak rasenye kan...mgu dpn inshaa Allah dah  nak raya..dah tak puasa..alahai..how time flies...
sekarang ni dok terbayang ketupat rendang lemang bagai...
nanti raya kang mkn sikit je buat syarat...
sebab semua rumah yg dikunjungi pon ade bnde yg same...
bile dah xleh nk isi...balik umah..masak nasik goreng ikan sepat, tumis sayur
nyum nyum nyum...
confirm makan tak tinggal org belakang


2. gosok baju raya

tahun ni aku kire2..baju raya 3 pasang...selalu 5
alhamdulillah...ade jugak la kan...ce tgk org lain yang takde berganti...
ish...tak nak taip lah...rasa kat hati sudaa...
gosok baju raya supaya sok kat kampung takde la jem memasing nk gosok baju..
penah jadik satu kes...
kesahnyer aku yg cop dulu pakai iron tu...alih2 memasing longgok baju raye memasing siap 1 family
dah sorang tu longgok..dtg pulak lgi 2 orang longgok jugak
ewahhh..ingtkan nk tolong hulur tangan ringankan beban...
hoi...melampau sungguh...gile keji
dah la yang tukang masak pon aku....
jadi...bertindak dengan bijak...
gosok siap2...gantung dalam kereta...
sok balik kampung tinggal pilih je nk pakai mane satu kan...
bior orang lain terkulat2 bersiap di pagi raya
dok kelam kabut gosok baju
aku relax je control macho
muahahahahah!!!
*gelak evil*

3. tukar duit raya

ok..yg ni done...dah siap bgi kat mak dah pon
dah jangan tanyer bebanyak..
kang aku bagi seposen je kang....

4. part paling best...SHOPPING!!!

belum jejak lgi jalan keramat kat KL ni...JALAN TAR
hoiiiii...ni skrg kalau pegi ni msti dah tahap gesel2 punyer...
even cuaca tak panas sgt sebab jerebu masih ada lgi...
tapi aku gerenti peloh tetap keluar punyer...
jadi...pilih lah waktu2 yang sesuai...
contohnyer...kalau pempuan...pilih la waktu yang anda tak puasa
supaya takde la penat sangat
yang paling penting...
pahala puasa pon takde la kurang
sebab tak puas ati kat akak sebelah sbb beli tudung  yang aku dh pegang dulu..
aku  nk bli tudung je kot...tudung aku n mak aku...eh..baju abah sekali
and brooch kecik2..sebab aku kene standby yg kecik2 tu..
sok balik kg..ade je yang nyukai barang2 aku...
time2 tu la brooch ko nk tercabut.."eh eh..sedekah kat aku brooch ko..brooch aku tercabut..."
agak dah kes2 mcm ni...
paling kelakar...inner tudung...pon dh kne cukai...memasing aci saaaapppppppp sauk je masuk beg ek...
tau2 zaaaaassss dah ade ats pale ye...
tapi selalunyer msti aku over...last minute adeeeee je yang nak bli...
dh prepare list bagai...alih2 yang xde dlm list pulak yang terrrrrrbeli....
nasib baik la kaum kerabat....ayoooo...


5. Kuih raya

ade la beberapa jenis...sume pon cocoa base...hahahah...peminat tegar...sebahagian dah bayar..
ada lagi yang belom...hopefully dpt pon lg sehari nk raye ke..
takot kang sebelum raya dah tinggal balang je weh...
macam kes tahun lepas...
almond cluster...mmg sedap giler..nk buat pon senang giler...(bahan dah ade)
adik2 aku and anak buah tukang isi kuih raya mase malam raya..
sekalinyer ko nak tau
bukan isi almond cluster tu dlm balang kuih
isi dalam perut memasing..
sudahnyer almond cluster tu lebur di malam raya
muahahahahahaha!!!
gile sedap weh...ko ngap mmg tak ingt dunia...ko ingt syurga je
aku pon silap...
beli 2 jer..sebab tahun lepas pon yg cookies ni meletop...
ingtkan nk tumpang glamer la umah aku ade almond cluster
sekalinyer...tak sempat hidang gak....
*tetibe nak sgt buat sendiri..tinggal beli almond cincang je lagi*
*haih..kuar dah tanduk nk g kedai bakery*


6. Packing bag balik kampung

aku dah kene standby paling tidak pon isnin...
part ni paling malas...
malas nk lipat malas nak fikir
ape pon malas...
capai2 je masuk
capai2 je masuk
sudahnyer...nanti mak mesti cakap
"eh apsal tak ko angkut sekali dgn lemari2 ko sekali kan senang"
muahahahaah
aku rse sume pon penting
biar la berlebih asalkan ko tak menggagau kan bile dah kat kg. nanti
tapi ingat tahun ni taknak ah cmtu
konon2 nk susun...ok..hari pertama baju siang ni..baju tido ni..
hari kedua baju siang yang ni..bju malam ini...
tapi tapi tapi
aku gerenti aku msti malas nk basuh baju kang
tapi tau2 magic berlaku
dah pon tersidai kat luar
muahahaha
mak kan sayang aku....
mak kutip je sume baju2 sebab anak2 mak busy sgt2 menjungkit  kutip duit raya!

oklah..tu je kot...jom google resepi untuk iftar hari ni...
till then...daaaa

SuperElle : wassalam.....

2 ulasan:

sofie khairul berkata...

bila nak pegi woiii...ko nih cuti jemahat plak...aku tak beli baju FIL...tudung...sampin anakanda...huhu

SoSoMe berkata...

hehehehhe...ya ampunnnn...bkn bos bg pelepasan khas untuk sopink2 ke....