Selasa, 23 Julai 2013

Projek Dapur #1 Cream Puff Custard Fill

Assalamualaikum wbt..

alkisahnyer...teringin nk mkn kastard nye je..tpi ape kes pulak nk mkn cmtu je kan...baik do something yang interesting kan...

jejadi...buat julung julung kalinya...hahahahahahah

aku buat cream  puff yang senang jugak la nak membuatnyer...cume ade jugak part yang tak leh nk buat ikut dan...nanti aku cite...ok...ngeh ngeh ngeh..

tpi aku tkde la nk buat blog aku ni  jadi blog masakan...tak layak kot...masak biasa2 je wt perut sndrik kenyang tak bunyik2 tu boleh la kan...

jommmmm...


ni adalah watak-watak utama yang menjayakan drama cream puff aku...muahahahahaha....yg sebetulnya bahan-bahan ni digunakan untuk buat kastard cream...dan most bahan-bahan tu jugak digunakan untuk wat puff pastry die...aku rujuk resepi ni kat blog kak ita

masa buat kastard cream aku takot sangat kalau tepung tu jadik berketul2 tak mo sebati cantek...jenuh jugak la aku dok kacau2 smpai lenguh...pastu agak dah nk dkt sebati...aku ampunkan je la yg mane still ketul2 kecik...hik hik hik....

senang je nk  buat kastard cream ni...byk lak tu...ade lg dlm peti tu...mmg creamy...dan tak manis sgt....
so yang kastard cream ni aku tak yah la nk beria sgt tunjuk....hehehehhe

so aku tunjuk yang nk  buat puff die je eh...





ok..memule amik 110gm butter...potong tecik2 comey macam dalam gambar ye...dalam  periuk tu aku letak butter, masukkan gula sikit..garam secubit..dan air....masak dengan api kecik je..smpi butter tu cair...pstu alih la dari dapur..terus je masuk tepung...



ni masa dah masukkan tepung...kalau korg gaul2 kan mmg die takkan melekat dah kat periuk tu...letak balik ats dapur dgn api kecik...masak kejap je lg...pstu terus masukkan telur...



ni mase dah masukkan telur...yg kat pastry ni..telur kene 5 biji...gaul je relax2...smbil nyanyi2...hahahahahah
memule aku rase mcm lembik je kan...huhuh...tapi bila aku fikir2...eh memang la..klu texture mcm biskut...susah la nk pipe kan die nti kot kan...hahahaha...mandai2 je aku nk sedapkan ati...kih kih kih


haaaa...ni rupe die bile dah sajak2 nk masukkan kt piping bag...dah molek la kan...




aaaaa...hahahahah...tgk...comel2 tak aku buat....hahahahahha....eh...gelak lagi...hahahahahahahhaha
ni aku snap rupa yang paling comel la...yang tak semenggah...aku tak masuk frame la...nanti korang ejek aku....rupenyer nak pipe ni takleh ikut dan ko tekan je..sebab nti dasar die kosong lak...so bile kosong masa ko nk belah puff tu untuk pipe kastard...kastard tu pegi bawah la...fhm tak??

jadi masa pipe tu..buat dasar dulu kot...pstu ko  nk ikut dan ko..suka hati la pstu...tapi sila jgn pipe besar..nanti tak comel...sebab masa bakar nanti..beliau akan naik tembam...



see..ni aku dah pipe kastard...eh..alamak...jap jap...





haaa..baru betul...lupe plak aku nk mekapkan puff aku...baru la comel kan dh mekap bagai...since aku mls nk blend gula...aku tabur je dgn susu tepung...muahahahaha...dasar.....



dan lagi......

sebenarnyer dok khusyuk masyuk sgt snap pic byk2...sudahnyer balance puff yg aku tgh bakar tu jadik sunburn...pastu terus rase mcm nk ketuk kepala sendri...terus padam oven...fuhhh...nasib baik...
tapi..takde la aku nk tunjuk puff aku yg ala sunburn tu..mampus korg gelak kan aku nanti...

so...next projek....tak tau lagi nak buat ape...suggestion please....

SuperElle : bila bertukang kat dapur...

2 ulasan:

sofie khairul berkata...

gile ahhh...bak siket...

SoSoMe berkata...

hihihihi...aku bagi custard fill die..then pastry ko wt sndrik...okeh..weekend aku dtg