Khamis, 12 September 2013

Projek Dapur #2 Mee Bandung Simple

Assalamualaikum w.b.t

hai..lameeeeee dah sebenarnye aku wt projek ni..dah jadi sisa kumuhan pon..dan dh selamat hantar ke loji kumbahan...muahahahahahah!!!!

saje je..sebab tengah boring kan..so terfikir la nk share kan projek master aku mencemar duli ke dapur berdaulat aku tuh...memule tak tau nk masak ape..sbb nasik macam boring la plak kan...
so..ubah angin la kan...buat la mee...dengan harapan anak2 akan tepuk tangan kelepek kelepek kelepek menjerit gumbira...sbb mama dorg kecahkan dapur kan...

ok..mcm biase..aku akan google resepi sehari sebelum aku nk terjun gelanggang dapur masterchef aku...kene study la kan...pesen aku..aku tak suke tulis list brg..aku suke bace resepi...sbb klu aku tulis..msti aku takkan nk ikut list tu...aku suke ingt kt kepala je..alah..lg pun...mee bandung je kot...

gile ko..mee bandung pon ko ingt ape....aku study gak la bahan2 die...aku ingtkan gune keledek...rupenyer kacang tanah..sbb ade member ckp yg gune keledek tu mee rebus kot...(ke silap?) theee heeee...

so...jom...tgk2 hasil air tgn aku...


Mee Bandung Simple

Bahan-bahan

5 ulas bawang merah **
5 ulas bawang putih**
halia - sebesar ibu jari**
2 sudu besar udang kering**
3 sudu cili kisar
udang basah - tak kisah brp byk pon..agak2 je
kacang tanah - aku agak2 je yang ni...ikut kuah tu korg nk  buat pekat ke tak (faham ke? hehe)
2 biji telur ayam
sepeket fishball
sepeket fish cake
2 liter air
minyak untuk menumis

sepeket mee kuning (celur)
sawi - optional
tauhu kering
hirisan cili besar
daun sup
daun bawang


1. kisar atau tumbuk bahan2 bertanda **
2. celur mee kuning then ketepikan
3. rebus udang sekejap...air rebusan udang digunakan untuk membuat kuah nyer
4. goreng kacang tanah..sejukkan, buang kulit and tumbuk die. takyah lumat sgt. kasar2 nk ke halus la..
5. panaskan minyak, tumis bahan2 yang dah di blend tu smpai naik baunyer...
6. dah naik bau kalu, masukkan air rebusan udang tu...
7. pastu didihkan je mcm biase. sementara tu...celur la sawi kalau  nk letak sawi ke ape ke kan..aku tak letak sbb aku tak suke mkn sayur sawi..muahahaha
8. dah mendidih tu, masukkan kacang tanah.
9. masukkan fish ball, fish cake then pecahkan telur.

ni je kot..???

pstu korang rase la garam gula die bergantung kpd tahap kemasinan yg korang nak la kan...
dah ckup haul rasa die, korang hidang  la....
aku wt plating cenggini jekkkkkk....


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*









hehehehe...saje je ltk gmbo byk2...sbb aku snap pon byk kali...hahahaha
jadi...selamat mencuba ye..resepi ni yang paling ringkas aku jumpe...
so, aku  ni malas..agak yang complicated mmg aku mls nk try..
kaler kuah aku tu tak merah sbb aku letak sikit je cili kisar, aku takot anak2 kepedasan pulak kan
kuah mmg penting...kuah sedap, baru la ngam nk mkn kan....

ok  lah....bye!

2 ulasan:

sofie khairul berkata...

amboiii...mee bandung tuuu..
huuuu...bukan calang2 orang dapat buat mee bandung ni...
haih...

SoSoMe berkata...

hahahhaha...mee bandung gile simple je...